Ernst Leeftink

Ernst Leeftink gezicht - 4Dat is mijn roep- en achternaam. Geboren (19-12-1964) en getogen (de daaropvolgende 18 jaren) in het lieflijke Oldehove (Olhoof in het Gronings – met de klemtoon op de láátste lettergreep) in het noordelijk Westerkwartier. Gestudeerd in Kampen aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken [vrijgemaakt] van 1 september 1983 t/m 6 september 1991 (dus één week 9e-jaars geweest). Vervolgens predikant in de GKV op Zaamslag (een dorp als Olhoof, maar dan in Zeeuws-Vlaanderen en met als belangrijkste verschil: de klemtoon op de éérste lettergreep), daarna predikant in Nijmegen (samen op weg met de CGK) en vanaf oktober 2005 in het gereformeerde bolwerk Assen als predikant van wat toen de kleinste gemeente was, nl. die van Assen-Peelo (maar zonder tweede predikant of kerkelijk werkers zoals in de andere vier GKV-gemeentes). Sinds 11 september 2022 ben ik bevestigd als predikant in het prachtig gelegen Balkbrug. Vanaf september 2020 ben ik ook voor 20% van mijn tijd op als ‘lease-dominee’ verbonden aan de kleine kerk van Oosterwolde.

Wat betreft familie: lieve ouders (vader sinds 1994 bij zijn Heer), lieve schoonouders (moeder sinds 2023 bij haar Heer) en uiteraard een erg lieve vrouw, Karla Leeftink-Huizinga. Zij is semi-professioneel free lance natuur- en landschapsfotograaf (zie www.karlaleeftink.com) maar vooral de moeder van onze vier kinderen en inmiddels net zo’n trotse oma als ik opa ben.

Deze weblog ben ik begonnen omdat ik makkelijk schrijf en het wel aardig vind om andere mensen te laten delen in mijn gedachten over meestal bijbels-georiënteerde onderwerpen. ’t Is allemaal maar mijn bescheiden mening, dus je mag het er helemaal mee (on)eens zijn. Maar als christen meen ik, net als Paulus, ook de Geest ontvangen te hebben, dus misschien kan iemand er nog wat van opsteken. Daarnaast vind ik het aardig om mijn preken te delen: ieder mag ze gebruiken voor positieve doeleinden en qua vorm aanpassen waar nodig.

Kortom: een weblog die gewoon in alles Ernst is.

8 thoughts on “Ernst Leeftink

  1. Dag Ernst, vandaag voor het eerst je weblog ´aan het verkennen´.
    Er staat hierboven: (dus één week 9e-jaars geweest). Na diverse keren op mijn vingers natellen :), kom ik tot: (dus één week 8e-jaars geweest).
    Je weblog ziet er fris en geordend uit, ik hoop dat je er veel plezier aan beleeft/mag beleven en dat het mee mag werken aan het verspreiden van Gods woord in deze wereld!

    Hartelijke groet,
    Marco

  2. Moi! Kwam je blog over liturgisch denken tegen op LinkedIn en dacht, “‘k Mot dat mor ev’n bekieken.” Ik heb nog niet verder gelezen wat je allemaal te zeggen hebt, hoop in de nabije toekomst meer te lezen, ben vooral geintereseerd in je gedachten over m/v in het ambt.

    Groeten uit Canada!

    Rob

  3. Ha Ernst,

    Bij ‘toeval’ op je blog beland.
    Ben vroeger wel bij jullie thuis geweest, m’n vader was van kinds af aan bevriend met jouw vader. Mijn vader is geboren en getogen in Olhoof.
    De school plus de liefde bracht m’n vader naar Zwolle.
    Jouw vader heeft tijdens het huwelijk van mijn ouders orgel gespeeld.
    De wereld is weer klein😉

    Hartelijke groet, Ilona

  4. Beste dominee Leeftink,
    Ik zag dat u het vanavond bij DWDD opnam voor onze jongere medemens. Tegelijkertijd toonde u geen enkele compassie met de oudere, gepensioneerde Nederlander. U zong mee in het koor dat de ouderen in de hoek zet van de groep die altijd klaagt en dat nota bene in een tijd dat de gepensioneerden het nog nooit zo goed hebben gehad. Welnu, het is waar, mijn vrouw en ik hebben het goed. We hebben beiden aow en ik heb een goed pensioen. Even concreet: Dat pensioen is de afgelopen vier jaar wel gedaald met netto 55 euro per maand. Van mijn pensioenfonds ABP kreeg ik bericht dat mijn pensioen vanwege het niet indexeren inmiddels bijna 12 procent achterloopt op de ontwikkeling van de koopkracht. Dat lijkt toch wel erg veel op inleveren.
    Nogmaals, we hebben het goed maar…. dat zouden we ook graag zo willen houden. Alles wat ons door belastingmaatregelen en het niet indexeren van de pensioenen wordt afgepakt en onthouden kunnen we niet meer uitgeven. Als ik u zo hoor dominee Leeftink dan vindt u mensen zoals ik maar klagers en dat terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad. Wat is daar overigens mis mee? Is het u liever dat gepensioneerden elke eurocent moeten omdraaien? Moeten we weer terug naar de tijd dat aowers gedwongen worden een beroep te doen op de diaconie of aangewezen te zijn op de voedselbank? U mag dat in dit land gelukkig zo vinden; ik vind dat het tijd wordt dat gepensioneerden ook meedelen in de toegenomen welvaart nu het in ons land weer beter gaat.

    Met vr gr

    Bert Visser

  5. Hallo,

    Ik vind het fijn om je artikelen te lezen. En zou graag op de hoogte willen worden gehouden als je een nieuw artikel plaatst.

    Gr Elies Moeken-Sikkema
    Middelstum

  6. Goede middag geachte broeder Leeftinnk.Een vraagje waar ik een ontkennend antwoord hoop op te krijgen. U zegt in het artikel ,het kerkschip van de GKV verlaten -is dat te driest gedrost,ik hoop datu niet refereerd aan de schaatser van een tijd terug die ze de naam dolle dries van wije noemden.die ondeugende gedachte kwam bij mij op ziet u . Gods onmisbare zegen op uw arbeid. Moet me alleen nog van het hart , ik zou willen dat elke dominee in de GKV het evangelie je zo na aan het hart kan brengen als broeder drost . broedergroet pieter en marij kramer

  7. Ter info: Promise-artikel over homofilie en genderdysforie

    Zoetermeer, 14 oktober 2021

    Aan de heer ds. Ernst Leeftink

    Geachte dominee Leeftink,

    In het zojuist verschenen oktobernummer van het Promise Magazine is het artikel
    (recente) Ontwikkelingen rond genderdysforie en homofilie in het licht van de Bijbel opgenomen (zie https://stichting-promise.nl/categorieen/44-pastorale-onderwerpen/867-ontwikkelingen-rond-homofilie-en-genderdysforie-in-het-licht-van-de-bijbel).

    Gezien de actualiteit van beide gevoelige onderwerpen hoop ik u ermee van dienst te zijn.

    Met broederlijke groet,

    Drs. Piet Guijt
    (redactielid Promise Magazine)

Plaats een reactie